Rusya-Ukrayna Savaşı Bizi Aç Bırakacak Mı?

Bir haftaya yaklaşan Rusya’nın Ukrayna’yı işgâli sonucunda çıkan savaşın ve dünyanın bir çok yerinde süregelen tüm savaşların bir an önce bitmesi ve bölgemize ve dünyaya barış gelmesi ümidi ve temennisiyle bugünkü paylaşımımıza başlıyoruz.

Gerginlik, işgâl ve savaş başladığından beri bir çok yayında Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna’dan ciddi miktarda buğday ithal ettiği ve savaşın şiddetlenmesi ve uzun süre devam etmesi halinde aç kalmamıza varan riskler olduğu söylendi ve tartışıldı. Bu şüphesiz çok ciddi bir risk ve özellikle küresel salgının ardından ortaya çıkan küresel gıda krizinin üstüne eklendiğinde belki de ulusal bir kriz olarak değerlendirilmesi gerekken bir husustur.

Gelin biraz sayıları dilinden bu riskin büyüklüğünü ölçelim.

Konu buğday ithalatındaki Rusya ve Ukrayna bağımlılığı olunca ilk olarak değerlendirmeye bu iki ülkeden yapılan ithalatın toplam ithalattaki oranına bakarak başlamak gerekir.

Grafik 1 – Rusya ve Ukrayna’nın Toplam Buğday İthalatındaki Payı

Rusya ve Ukrayna’dan buğday ithalatının toplam buğday ithalatındaki payının son 20 yılda %4 mertebesinden dalgalı ama istikrarlı bir şekilde %86 seviyesine kadar arttığını görüyoruz. Buradaki dağılımı vermek gerekirse Ukrayna %4’ten %17’ye çıkarken Rusya’da %0’dan %69’a çıktığını görüyoruz.

Bu artışın temel sebebini irdelemek gerekir. Bir kaynak değişikliği mi yoksa mevcut kaynak ve tedarik üzerine yeni bir kaynak ve tedarik mi oluşturulmuş? Bunu görmek için aynı dönemdeki toplam ithalat değerine bakmamız gerekir.

Grafik 2 – Rusya ve Ukrayna’nın Toplam Buğday İthalatındaki Payı ve Toplam Buğday İthalatı

Buradan baktığımızda aslında var olan ithalatın üzerine Rusya ve Ukrayna ithalatı eklenmiş gibi görünüyor. Ancak bu ani yükselişin bir sebebi olmalı; buğday hasatında aşırı düşüş ya da buğday ihtiyacında aşırı artış…

Bu 2 muhtemel sebepten doğrusunu öğrenebilmek için gelin konuyu biraz derinleştirelim. İlk olarak ülkemizdeki toplam hasat ve bu miktarın ihtiyacı karşılayıp karşılamadığını kontrol etmemiz gerekecek.

Grafik 3 – Türkiye’nin Toplam Buğday Hasatı ve İhtiyacı

Grafiğe baktığımızda hasatın ihtiyacı büyük ölçüde karşıladığını görüyoruz. 20 yılın ortalamasını aldığımızda bu hasadın ihtiyacı karşılama oranının %94’ün üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu grafiğe ithalat miktarını da ekleyerek daha net bir bakış atalım.

Grafik 4 – Türkiye’nin Toplam Buğday Girdisi ve İhtiyacı

Yaklaşık 20 milyon ton civarındaki hasadın ve tüketimin yıllar içinde çok değişmediğini görmüştük. Yukarıdaki grafikte ithalatın artışı ile toplam ihtiyacın %50 fazlası yâni bir buçuk katı kadar toplam buğday girdisi olduğunu görüyoruz. Bu durumda farklı bir yerden bakmak gerekiyor. Yurt içi tüketim ve hasad dengesi değişmemişken bu kadar yüksek miktarda ihracatı açıklamak için ihracatı kontrol etmek gerekir diye düşünüyoruz.

Grafik 5 – Türkiye’nin Buğday İthalat ve İhracatı

İthalatın karşısında ihracatın da çok anlamlı bir karşılık vermediği çok açık. Bu durumda buğdayın girdi olduğu ara ürün ya da bitmiş ürünleri kontrol etmek doğru olabilir.

Grafik 6 – Türkiye’nin Un ve Unlu Mamül İhracatı

Sanırım aradığımız gerekçeyi burada yakaladık. Gelin ihracat miktarını bir de ithalat miktarı ile karşılaştıralım.

Grafik 7 – Türkiye’nin Buğday İthalatına Karşılık Un ve Unlu Mamül İhracatı

İthalattaki artışın sebebini yakaladığımızı düşünüyoruz. Son olarak buğday ithalatına karşı un ve unlu mamil ihracatındaki dış ticaret dengesini de gözden geçirelim.

Grafik 8 – Türkiye’nin Buğday İthalatı / Un ve Unlu Mamül İhracatı Dış Ticaret Dengesi

Netice itibariyle Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma halinin uzaması ve buğday ithalatımızın bu bağlamda sekteye uğraması bizi aç bırakmayacaktır. Ancak un ve unlu mamül ihracatımızı sekteye uğratacağı âşikâr.

Son olarak Türkiye, Rusya ve Ukrayna’nın dünyadaki toplam buğday hasatındaki yerinden bahsederek paylaşımımıza son vereceğiz.

ÜlkeToplam Hasat
(Milyon Ton)
Dünya Hasadındaki
Payı (%)
Çin133,617,4
Hindistan103,613,5
Rusya74,59,7
ABD52,36,8
Fransa40,65,3
Kanada32,34,2
Ukrayna28,43,7
Pakistan24,43,2
Almanya23,13,0
Arjantin19,52,5
Türkiye19,02,5
Dünya765,8100,0
Tablo 1 – Dünyadaki Buğday Hasadının Ülkelere Göre Dağılımı (2019)

Aslında buradan baktığımızda Rusya ve Ukrayna’nın toplam buğday hasadı dünya toplamının %13’ünü tekâbül etmekte. Bu da sadece bizim gibi kendi ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan ülkelerin değil buğday konusunda net ithalatçı olan ülkelerin mevcut durumdan endişe duymasını gerektirmektedir.

Durum ne olursa olsun artık tüm savaşların bitmesi temennisiyle…